JCVD

Jean-Claude Van Damme

Jean-Claude Van Damme

Jean-Claude Van Damme var en mästare i kampsport och kroppsbyggare som tonåring, han använde sina fysiska förmågor för att bli stjärnan i amerikanska actionfilmer som Bloodsport (1988) och Double Impact (1991). Van Damme utstod personliga och professionella svårigheter med början på 1990-talet, men har sedan dess återtagit en del av sin stjärnkraft.

Tidiga år och karriär

Jean-Claude Camille François Van Varenberg föddes den 18 oktober 1960 i Berchem-Sainte-Agathe, Bryssel, Belgien. Som barn började han studera Shotokan karate vid 11 års ålder och började också ivrigt med tyngdlyftning och balett. Som tonåring vann Van Damme mellanviktsmästerskapet i European Professional Karate Association och utsågs till "Mr. Belgium" i en bodybuildingtävling.

Van Damme öppnade ett gym i Bryssel och fick lite modellarbete, men han blev hänförd av tanken på att bli filmstjärna. Efter ett kort försök att ta sig in i den blomstrande kampsportsfilmindustrin i Hong Kong, Kina, flyttade han till Los Angeles, Kalifornien, i början av 1980-talet för att fullfölja sina Hollywood-drömmar.

Stjärna på vita duken

Van Damme, som ursprungligen kallade sig "Frank Cujo", fick bitar i långfilmer och arbetade som taxichaufför, servitör, aerobicsinstruktör och nattklubbsvakt när han försökte skapa sig ett namn i Tinseltown. Han var med i 1986 års kampsportfilm No Retreat, No Surrender, men hans stora genombrott kom efter att han visade sin förmåga att utföra en hoppande, 360-graders "helikopterspark" för B-listans producent Menahem Golan, som castade den okända skådespelaren i Bloodsport (1988). Lågbudgetfilmen samlade in överraskande 35 miljoner dollar i biljettkassan, och Van Damme följde med ytterligare en framgångsrik huvudroll i Kickboxer året därpå.

Under det följande decenniet fyllde Van Damme den stora skärmen i sådana actionfilmer som Double Impact (1991), Universal Soldier (1992), Time Cop (1994), Sudden Death (1995) och Maximum Risk (1996), och övervann hans begränsade skådespeleri med sina akrobatiska sparkar och patenterade splits. Han gjorde sin regidebut med The Quest (1996), men Double Team (1997) och Knock Off (1998) var floppar, och i början av 2000-talet hamnade de flesta av hans filmer i soptunnan direkt till video.

2008 återuppstod Van Damme som en fiktiv version av sig själv i den delvis satiriska, delvis konfessionella JCVD. Hans framträdande fick positiva recensioner och utlöste något av en nypremiär för den tidigare actionstjärnan, som fortsatte med att återupprepa en välbekant roll i Universal Soldier: Regeneration (2010) och rösta för karaktären Master Croc i Kung Fu Panda 2 (2011). 2012 var Van Damme tillbaka i sitt esse som en del av veteranensemblen som presenterades i Sylvester Stallones The Expendables 2.

Snabba fakta

Namn: Jean-Claude Van Damme
Födelseår: 1960
Födelsedatum: 18 oktober 1960
Födelsestad: Berchem-Sainte-Agathe, Bryssel
Födelseland: Belgien

Mest känd för: Belgienfödde actionfilmsstjärnan Jean-Claude Van Damme har visat upp sina patenterade splittringar och akrobatiska kickar i filmer som "Bloodsport".
Astrologiskt tecken: Vågen

9 Mar 2023