JCVD

Jean-Claude Van Damme

Vad är Citrullin tillskott?

Citrullin är en av de tre dietaminosyrorna i ureacykeln (de andra två är L-arginin och L-ornitin). Att ta citrullin ökar plasmanivåerna av arginin och förbättrar ammoniakåtervinningsprocessen och kväveoxidmetabolismen. Följaktligen kan citrullin vara användbart i situationer där kväveoxid är relevant, såsom atletisk prestation, vaskulär hälsa och erektil dysfunktion.

Det finns väldigt få livsmedel som har användbara mängder citrullin, men vattenmelon är ett anmärkningsvärt undantag. På Fitnessfrank kan du läsa mer om detta tillskott och även jämföra olika alternativ. 

Typerna av citrullin

De två vanligaste formerna av citrullin är L-citrullin och citrullinmalat.

L-citrullin

Den form som finns naturligt i din kropp, i vissa livsmedel och i kosttillskott är L-citrullin.

Det finns några forskningsbaserade bevis på att L-citrullin kan vara till hjälp för atletisk prestation eftersom det förbättrar blodflödet till arbetande muskler.

Den potentiella fördelen verkar gälla mer för anaerob träning som styrketräning snarare än aerob träning som löpning. Ändå kan framtida forskning erbjuda mer klarhet.

Citrullin malat

Citrullin malat har också fått en del uppmärksamhet på sistone. Denna form är en kombination av citrullin med äppelsyra. Äppelsyra finns bland annat i äpplen.

Citrullinmalat är en direkt föregångare till kväveoxid. Man tror att denna form av citrullin kan ha större effekter eftersom det potentiellt ökar ATP - adenosintrifosfat, eller bränslet för arbetande muskler - produktion och tillgänglighet.

Vilka är citrullins främsta fördelar?

Det finns begränsade bevis för att citrullintillskott kan minska känslan av upplevd ansträngning, minska muskelömhet och öka kraftuttaget och totala repetitioner som utförs i styrketräning.

Mer forskning behövs för att avgöra om olika tilläggsdoser, olika formuleringar eller längre perioder av intag ytterligare kan förbättra träningsprestanda.

En avsevärd mängd forskning tyder på att tillskott med citrullin sänker blodtrycket milt.

Mer forskning behövs om citrullins potentiella effekter för erektil dysfunktion, men en liten mängd forskning tyder på en gynnsam effekt.

12 Apr 2023