JCVD

Jean-Claude Van Damme

Säkerhet är viktig även i filmbranschen

Det finns många filmhjältar som utför sina egna stunts. Bland dem ser vi givetvis Jean-Claude men också Jackie Chan och även Sylvester Stallone. När det kommer till fall från extremt höga höjder är det dock vanligare att använda sig av professionella stuntskådespelare. De vet hur man använder sig av olika former av skyddsutrustningar och vet också hur man gör för att falla på ett säkert sätt. Det händer ändå olyckor, även bland stuntmän. En av de vanligaste formerna är olyckor vid fall och då inte när de utför själva stuntet, utan när de är på väg upp till den ramp där de ska falla från. 

De är väl utbildade

Alla stuntmän genomgår hård träning och massor av utbildningar för att kunna hålla en hög säkerhet. En av de utbildningar de får gå är fallskyddsutbildning. Där får man lära sig hur man kan arbeta säkert på hög höjd utan att falla och också hur man ska bete sig om olyckan ändå är framme. Med en sådan utbildning blir transporten från marken upp till den plats de ska falla medvetet från mycket säkrare. 

Ett välkänt stunt 

Sylvester Stallone hoppade i filmen Rambo, First Blood (1982) ned för en klippa och landade i ett träd. Det var ingen stuntman som genomförde hoppet utan skådespelaren själv. Han slog sig rejält mot alla de grenar som bromsade fallet och det vi ser i filmen är inte trickfilmat. De smällar han får på vägen ner är på riktigt! Han bröt minst ett revben och sade själv: "Det var enkelt att gå in i rollen och skrika av smärta, det gjorde ju ont!" 

 

3 Aug 2018