JCVD

Jean-Claude Van Damme

Skådespelares företagande

En skådespelare kan antingen vara anställd och får då lön under en viss tid som en filminspelning eller teaterföreställning pågår. De kan också ha en fast anställning vid en teater och gör då återkommande uppsättningar på den teatern.

Men det är vanligare att skådespelaren har ett eget företag och fakturerar producenten en viss överenskommen summa för ett visst arbete, eller får en viss andel av en films inkomster eller liknande.

Skådespelaren har ofta andra som också jobbar för honom t.ex. en manager som hjälper till att hitta filmroller. Denne kan antingen vara anställd i skådespelarens företag och får lön därifrån eller i sin tur ha ett eget företag och fakturera skådespelaren för det jobb han eller hon lägger ner.

Det är också vanligt att man tar hjälp med andra saker i företaget t.ex. ekonomi. Man kan t.o.m. sälja sina utstående fakturor och behöver då inte bekymra sig om den andra parten betalar eller inte, utan man får betald av factoringbolaget i samband med att man ställer ut fakturan och de i sin tur ser till att motparten betalar.

Ett exempel på ett sådant företag är invoice.se som kan sköta allt ifrån hela faktureringen till att köpa fakturorna, eller bara belåna dem om man vill sköta det själv, men behöver bättre likviditet.

Likviditeten är säkert inga problem för Jean-Claude Van Damme som har en uppskattad förmögenhet på ca 30 miljoner dollar. Men han tar säkert hjälp med ekonomin i företaget. Det är det många som gör. Just för att kunna fokusera på det som de själva är bäst på.

 

 

9 Nov 2016